Novi meni Ane Grgić Tomić uobičajeno je senzibilan i uzorno sezonski
Teško je zamisliti atraktivnije ljetno jelo od kavijara na ledenoj kremi od bresaka. Kavijar (pravi kavijar, naravno) ne ledenoj kremi od bresaka donijeli su nam kao pozdrav iz kuhinje u ponedjeljak navečer u Esplanadinom fine dining restoranu Zinfandel’s.
adsense_content_v3

Ovo fenomenalno malo jelo puno raskoši, svježine i ljeta, ne nalazi se na novom meniju chefice Ane Grgić Tomić, ali predstavlja gotovo programatski uvod u karakterno valjda najsezonskiji Zinfandel’sov jelovnik dosad; gotovo sva nova jela gospođe Grgić Tomić, koja se prije par mjeseci vratila s porodiljskog dopusta, posvećena su ljetu.
Uzmimo za primjer kvarnerske škampe s citrusima i medom, kojima je dodatmi dodir svijetlih i toplo pikantnih nijansi dala “juha” od kokosa i lemongrassa. Ili okusom moćnu rakovicu s mladim graškom i komoračem, kojoj su ona najsitnija, najslađa zrna graška pružila nepogrešivi element ljetnog hedonizma (usput govoreći, graška još uvijek ima i na tržnicama).

Lagano pečenoj hami, najzanimljivijoj uzgojenoj ribi koja se prodaje u Hrvatskoj, lakoću i svijetle nijanse okusa i aroma osigurali su ulje od korijandera i listovi mladog zelja, dok je poširani list s tikvicom poslužen s laganom, ljetnom, citrusnom verzijom beurre blanca, aromatiziranom verbenom i limunom.

Deserti nisu samo karakterno već i doslovno ljetni. Zlevanka od kukuruza šećerca s borovnicama posveta je sezoni kukuruza koji se, srećom, zadnjih godina s uličnih štandova napokon počeo seliti u restoranske blagovaonice.
Granita od krastavaca i mente sa želeom od bazge i crumbleom od lavande osvježavajuća je i aromatična, a mousse od grožđa sa želeom od tamnog grožđa i panacottom od ružine vodice najava je sezone berbe.


Glavna značajka kuhinje Ane Grgić Tomić jest senzibilnost: njena su jela višeslojna, nježna i prepuna pažljivo isprepletenih okusa. Novi Esplanadin meni tu specifičnu, za hrvatske chefove rijetku senzibilnost (pada nam napamet Filip Horvat) efektno spaja s glavnim značajkama onog specifičnog osjećaja ljeta i s mnogim sastojcima koji fizički obilježavaju ljeto. Nije stoga neobično što Zinfandel’s svake večeri bilježi po pedesetak couverta.


